Της Μαρία Κώστα – Ζώτου, Ειδική Παιδαγωγός MSc
Εξειδίκευση στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες – Δυσλεξία
Επιστημονικά Υπεύθυνη στα Διεπιστημονικά Κέντρα «Δια…λόγου Τέχνη»

Η αναγνωστική ευχέρεια αποτελεί μία πολύπλοκη δεξιότητα, η οποία προκειμένου να ενισχυθεί απαιτεί καθημερινή εξάσκηση. Δύο είναι οι βασικές δεξιότητες της ανάγνωσης: η αποκωδικοποίηση και η ευχέρεια.
Αρκετά παιδιά αντιμετωπίζουν αναγνωστικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να βιώνουν έντονο άγχος και ντροπή όταν καλούνται να διαβάσουν μπροστά στους συμμαθητές τους. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα και να βελτιωθεί η αναγνωστική ικανότητα των παιδιών οφείλουμε να οργανώσουμε ένα καθημερινό ολιγόλεπτο πρόγραμμα ανάγνωσης και να το ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά τους.
Το καλοκαίρι κανένα παιδί δεν επιθυμεί να ασχοληθεί με το διάβασμα καθώς έχουν συνδυάσει αυτή την διαδικασία με το σχολείο…επομένως καλούμαστε να ανακαλύψουμε τρόπους ώστε να συμπεριλάβουμε την ανάγνωση στις καλοκαιρινές διακοπές!!!
Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες ιδέες καλοκαιρινών δραστηριοτήτων ανάγνωσης:
Λίστα για το σούπερ μάρκετ: Γράφουμε μαζί με το παιδί τη λίστα των αγορών μας και όταν επισκεφτούμε το σούπερ μάρκετ ξεκινά την ανάγνωση των προϊόντων.
Λίστα παιχνιδιών: πριν ξεκινήσουμε τις καλοκαιρινές διακοπές ( ή την θάλασσα για μία βουτά) κάνουμε λίστες με τα παιχνίδια κτλ που θα χρειαστούμε να πάρουμε μαζί μας.
Θερινός κινηματογράφος: Το καλοκαίρι προβάλλονται σε εξωτερικούς χώρους ευχάριστες παιδικές ταινίες, δεδομένου ότι το πρόγραμμα όλων θα έχει χαλαρώσει μπορούμε όλοι οικογενειακώς να παρακολουθήσουμε μία ταινία, η οποία θα έχει ελληνικούς υπότιτλους. Εναλλακτικά μπορούμε να δούμε ταινίες ή ξένα τηλεοπτικά προγράμματα με υπότιτλους στο σπίτι!
Χαμένος θησαυρός: Δίνουμε στο παιδί γραπτές οδηγίες σχετικά με το που κρύβεται ο θησαυρός, ώστε να τις διαβάσει και να τον ανακαλύψει!!!
Ακρόαση παραμυθιών: Πλέον στο εμπόριο υπάρχουν παραμύθια, τα οποία είναι διαθέσιμα και σε ηχητική μορφή. Το παιδί μπορεί να ακούει το παραμύθι και παράλληλα να διαβάζει από το βιβλίο την ιστορία.
Ανάγνωση κοχυλιών: Μαζεύουμε μαζί με το παιδί διάφορα κοχύλια (ή τα προμηθευόμαστε από το εμπόριο) και γράφουμε λέξεις κάτω από κάθε κοχύλι, επιδιώκοντας ένα πρόγραμμα γρήγορης ανάγνωσης μέσω κοχυλιών.
Καλοκαιρινή εξερεύνηση στη φύση: Ορίζουμε τη διαδρομή που θα κάνουμε και ζητάμε από το παιδί να την εντοπίσει στο χάρτη, να διαβάσει τις πόλεις, τα χωριά, τα ποτάμια κτλ που θα περάσετε. Ακόμη, μπορείτε να συγκεντρώσετε πληροφορίες για τα μέρη που θα επισκεφτείτε.
Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή μικρών και μεγάλων, οπότε αξίζει να το απολαύσετε αξιοποιώντας τις δυνατότητες που σας δίνονται για χαλάρωση αλλά και να ανακαλύψετε ευκαιρίες μάθησης και ανάγνωσης!!!