Αν και φαίνεται σαν κάτι πολύ εύκολο, η έννοια του χρώματος είναι αρκετά αφηρημένη για να τη μάθει ένα μικρό παιδί όσο γρήγορα μαθαίνει π.χ. να μετράει ως το δέκα. Υπάρχουν παιδιά που μαθαίνουν να ξεχωρίζουν τα χρώματα με σχετική ευκολία και άλλα που, για τα πρώτα χρόνια τους στον έγχρωμο κόσμο, αντιλαμβάνονται τέτοιου είδους διακρίσεις με αργότερους ρυθμούς.
Εσείς, πάντως, οφείλετε να τους παρέχετε μια σχετική εκπαίδευση, είτε με τον παραδοσιακό τρόπο του “δείχνω και ονομάζω” είτε με κάποια απ’ τις πολλές άλλες διαθέσιμες μεθόδους.
Το παιδικό δωμάτιο
Η πρώτη σταθερή και γνώριμη εικόνα του παιδιού για τον κόσμο που το περιβάλλει είναι η εικόνα του παιδικού του δωματίου. Σήμερα πια, δεν υπάρχει παιδικό δωμάτιο που να μην έχει ετοιμαστεί πολύ πριν έρθει το παιδί και να μην είναι γεμάτο από χρώματα, στους τοίχους, στα παιχνίδια, στα έπιπλα και στα σκεπάσματα. Το μόνο που έχετε να κάνετε, λοιπόν, είναι να προνοήσετε να υπάρχουν μια σειρά από βασικά χρώματα σε διάφορα διακριτά σημεία ή αντικείμενα του παιδικού δωματίου και όταν έρθει η ώρα να τα μάθει (κάπου στα 3 του) να του επισημαίνετε ποια είναι αυτά, ώσπου να τ’ αναγνωρίζει πλέον μόνο του. Μπορείτε να κάνετε κάτι ανάλογο και με το υπόλοιπο σπίτι, ειδικά αν έχετε φροντίσει να διαθέτει ποικιλία χρωμάτων που τραβούν το περίεργο παιδικό μάτι.
Βιβλία, παιχνίδια και apps
Όπως για το κάθε τι, έτσι και για την εκμάθηση των χρωμάτων υπάρχει πλέον μια τεράστια ποικιλία εκπαιδευτικών βιβλίων και παιχνιδιών που λύνουν τα χέρια του γονιού και παρέχουν ένα σωρό εικόνες κι εμπειρίες στον μικρούλη μαθητή, ώστε να συσχετίσει σιγά-σιγά αυτά που μαθαίνει με τον φυσικό κόσμο που απλώνεται γύρω του. Για πιο ενημερωμένους τεχνολογικά γονείς, υπάρχουν πολλές ψηφιακές εφαρμογές (apps) για τάμπλετ ή κινητά που σας δίνουν τη δυνατότητα να παίξετε με το παιδί σας και να του μάθετε έτσι ότι χρειάζεται να ξέρει, προς το παρόν, για τον υπέροχο κόσμο των χρωμάτων.
Ζωγραφική με τα δάχτυλα
Τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν με καινούργια υλικά και χωρίς περιορισμούς, γι’ αυτό διασκεδάζουν απίστευτα όποτε τους δοθεί η ευκαιρία να ζωγραφίσουν πάνω σε λευκό χαρτί με τα χέρια. Πάρτε λοιπόν μεγάλες κόλλες χαρτί, μπόλικες δαχτυλομπογιές, παίξτε και ζωγραφίστε μαζί τους μαθαίνοντάς τους παράλληλα και τα χρώματα. Κάντε το ίδιο με χρωματιστές πλαστελίνες ή τουβλάκια, φτιάχνοντας φιδάκια ή πυργάκια με το ίδιο χρώμα ώστε να μάθει να το ξεχωρίζει.
Χειροποίητα κι αυτοσχέδια παιχνίδια
Εδώ που τα λέμε, δε χρειάζεται να προμηθευτείτε ότι παιχνίδι ή βιβλίο υπάρχει για να μάθει το παιδί σας τα χρώματα επάνω σε έτοιμα μοντέλα. Υπάρχουν δεκάδες τρόποι να φτιάξετε μονόχρωμα αντικείμενα από χαρτόνι ή άλλα υλικά, είτε αφηρημένα είτε αναπαραστατικά, βαμμένα με κάποια βασικά χρώματα και να επινοήσετε μια σειρά από παιχνίδια διάκρισης και ταξινόμησης που θα δώσουν την ευκαιρία στο παιδί σας να εξασκηθεί και να αποκτήσει ευχέρεια στην κατανόηση των χρωμάτων. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο με έτοιμα αντικείμενα, όπως είναι οι χρωματιστές μπάλες που αποτελούν και αγαπημένο παιχνίδι για κάθε παιδί ή οι καλτσούλες του, που σίγουρα έχετε σε ποικιλία χρωμάτων. Επίσης, χρησιμοποιήστε ως σημείο αναφοράς διάφορα φαγώσιμα συγκεκριμένου χρώματος ή πράγματα που παρατηρείτε τριγύρω σας όποτε βρίσκεστε εξω απ’ το σπίτι κι έχουν σταθερό και αναγνωρίσιμο χρώμα (π.χ. το πράσινο και το κόκκινο φανάρι).
Πηγή: https://www.mama365.gr