Όταν το παιδί βρίσκεται έξω, μακριά από τάμπλετ, υπολογιστές και την ασφάλεια του σπιτιού του, «αναγκάζεται» κατά κάποιο τρόπο να πάρει το ίδιο αποφάσεις. Αποφάσεις που μπορεί να φαίνονται αμελητέες στα μάτια ενός ενήλικα, στα μάτια του παιδιού όμως, φαίνονται βουνό.

Το παιδί που έρχεται σε επαφή με τη φύση, καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα όπως «Να σκαρφαλώσω σε αυτό το δέντρο;» ή «Πόσο ψηλά να φτάσω με τη κούνια;». Τέτοιου είδους επιτεύγματα-αληθινά επιτεύγματα όχι ψεύτικα όπως αυτά των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, καθορίζουν τον χαρακτήρα ενός παιδιού, το προετοιμάζουν για τη ζωή και κυρίως, αφήνουν το παιδί να είναι παιδί.

1. Βελτιώνει τη σχολική πρόοδo

Σε ό,τι αφορά τη σχολική πρόοδο, οι περισσότεροι γονείς εστιάζουν στο να μάθει το παιδί να γράφει, να μετρά και να διαβάζει και παραμελούν τη σημασία του παιχνιδιού και των δραστηριοτήτων εκτός σπιτιού. Την ικανότητα να εξερευνούν, να ανακαλύπτουν και να ικανοποιούν την περιέργειά τους. Ωστόσο δεν είναι μόνο το σχολείο που παραδίδει αλλά και η ίδια η ζωή. Και η ζωή είναι εκεί έξω. Αφήστε το παιδί να τη χαρεί για να μπορεί να αποδίδει και στους υπόλοιπους τομείς της.

2. Βελτιώνει τον ύπνο

Πρίν από λίγο καιρό, ο Γιώργος είχε πολύ σοβαρό θέμα με τον ύπνο. Κάναμε 2 μήνες να κοιμηθούμε ένα κανονικό οκτάωρο παρ’ όλο που είναι 7,5 ετών και όχι μωρό πια. Οι οδηγίες που είχαμε από τον παιδοψυχολόγο ήταν σαφείς: Καθόλου οθόνες (τηλεόραση, λαπτοπ κλπ.) και πολλές δραστηριότητες έξω. Όσες περισσότερες βόλτες και εκδρομές γινόταν. Έτσι κι εμείς , κάθε ΣΚ επί 2 μήνες γεμίζαμε μία τσάντα με τα απαραίτητα (τοστάκια, νερό, χυμούς, καπελάκι για τον ήλιο, αλοιφή για τα τσιμπήματα εντόμων κλπ.) και εκτός από τις παιδικές χαρές, παίρναμε κυριολεκτικά τα βουνά (ή και τις θάλασσες). Σταδιακά, σιγά σιγά, είδαμε μεγάλη βελτίωση μέχρι που το πρόβλημα λύθηκε. Από τότε το έχουμε καθιερώσει.

3. Μειώνει τα συμπτώματα ΔΕΠΥ (Διάσπαση Προσοχής)

Σύμφωνα με το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) η ΔΕΠΥ- διεθνώς Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) – είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία συνεχίζεται, κατά ένα σημαντικό ποσοστό, και στην ενήλικη ζωή. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ εμφανίζονται στους ειδικούς συνήθως, μεταξύ 3 και 7 χρόνων. Η αναγνώριση του προβλήματος συμπίπτει, στις περισσότερες περιπτώσεις, με την ένταξη στο σχολείο, εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων για συγκέντρωση της προσοχής, οργάνωση και συμμόρφωση στους κανόνες. Έτσι και ο Γιώργος, διαγνώσθηκε με ελαφράς μορφής ΔΕΠΥ, για την οποία ο ειδικός μας συνέστησε δραστηριότητες εκτός σπιτιού, επαφή με άλλα παιδάκια και με τη φύση και όσο το δυνατόν περισσότερες εξορμήσεις στην εξοχή.

Αψηφώντας το βαρύ μας πρόγραμμα, τα τσιμπήματα κουνουπιών και πολλές άλλες πρακτικές δυσκολίες, ξεκινήσαμε να βγαίνουμε περισσότερο και ειδικά από τη στιγμή που άνοιξε ο καιρός, είμαστε για μπάνιο σε κάθε ευκαιρία. Δεν μπορώ να πω ότι ξαφνικά θεραπεύτηκε, είμαστε όμως σε ένα πολύ καλό δρόμο όσο ο ίδιος ανακαλύπτει τη θάλασσα, την αμμουδιά, τις δυνατότητές του αλλά και νέους τρόπους να συστήνεται στα άγνωστα παιδιά των άλλων γονιών της παραλίας και να παίζει μαζί τους.

4. Καταπολεμά το bullying

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο δημοτικό σχολείο Chester του Τορόντο, τα παιδιά που ανακαλύπτουν τον κόσμο έχοντας πιο ελεύθερη και άμεση πρόσβαση σε εξωτερικές δραστηριότητες δηλαδή σε παιχνίδια της παιδικής χαράς ή σε κατασκευές, αποκτούν μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας με αποτέλεσμα να μειώνονται τα περιστατικά εκφοβισμού, είτε μιλάμε για θύτες είτε για θύματα. 5. Αυξάνει τις πιθανότητες της μάνας να πιει έναν καφέ με την ησυχία της Πέρα από το χιουμοριστικό του πράγματος, αυτός ο τίτλος περιλαμβάνει και μια αλήθεια. Οι γονείς χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και για εμάς, που μας έχουν «πνίξει» οι υποχρεώσεις και δεν βλέπουμε τα παιδιά μας όσο θα θέλαμε.

Οι εξωτερικές δραστηριότητες, η επαφή με τη φύση, οι εκδρομές, το παιχνίδι με τα παιδιά , είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να χαλαρώσουμε για να τους δώσουμε τη δική μας παιδική ηλικία. Με τις αλάνες, τις εκδρομές και τα οικογενειακά πικ νικ. Να αφήσουμε τα παιδιά μας, να είναι παιδιά.
https://singleparent.gr