Τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο έχει εισβάλει στη ζωή μας και καθημερινά κερδίζει έδαφος και συμμάχους κάθε ηλικίας. Πλέον η εικόνα παιδιών να σερφάρουν στον παγκόσμιο ιστό, είναι συνηθισμένη και ενώ παλιά την προσοχή τους κέρδιζαν τα παραδοσιακά παιχνίδια, στις μέρες μας κρατούν στα χέρια tablet και κινητά και διασκεδάζουν κινώντας απλά τα δάχτυλα τους ή έχοντας ήδη δικό τους λογαριασμό σε κάποιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.

Μάλιστα πρόσφατες έρευνες έχουν καταγράψει ότι το 81% των παιδιών ηλικίας από 5-15 ετών έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές τεχνολογίες στο σπίτι, ενώ το 40% των παιδιών ηλικίας από 3-4 χρόνων και τα 2/3 των παιδιών ηλικίας από 5-7 ετών σερφάρουν ήδη στο διαδίκτυο, γεγονός που εγείρει ανησυχία στους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα, εφιστώντας την προσοχή.

Ωστόσο σύμφωνα με έρευνα της UNICEF, τα παιδιά που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο έχουν περισσότερες ευκαιρίες μάθησης και βαθύτερες δεξιότητες από τους συνομηλίκους τους. Όπως όμως συμβαίνει με κάθε εργαλείο, πρέπει να μάθουν να το χρησιμοποιούν με ασφάλεια. Συνεπώς, καλό είναι ως γονείς να μην απορρίπτουμε τις νέες τεχνολογίες, αλλά να γνωρίζουμε τις διάφορες χρήσεις τους, να θέτουμε όρια και κανόνες, να διακρίνουμε τις δυνατότητες που προσφέρουν, τους πιθανούς κινδύνους και τους απαραίτητους περιορισμούς που επιβάλλεται να εφαρμόζονται κατά τη χρήση.

Μην ξεχνάτε να εξοικειώνεστε με τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας και να αφιερώνετε χρόνο για να καταλάβετε σε ποια προγράμματα και εφαρμογές έχουν πρόσβαση. Ο καλύτερος ίσως τρόπος είναι να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο μαζί, τοποθετώντας τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε κοινή θέα για να μπορείτε πιο εύκολα να επιβλέπετε το παιδί σας την ώρα που βρίσκεται στο διαδίκτυο.

Καλλιεργήστε ενδιαφέρον για τις διαδικτυακές τους δραστηριότητές, τις αγαπημένες τους ιστοσελίδες, τα online παιχνίδια αλλά και για τα ενδιαφέροντά τους. Μην διστάσατε να τα ρωτήσετε, με ποιους συνομιλούν online και για τι θέματα συζητούν. Συνεπώς μιλήστε με τα παιδιά σας. Αναπτύξτε έναν ανοικτό διάλογο, ώστε να μπορείτε να εξηγήσετε τα οφέλη και τους κινδύνους του Διαδικτύου. Το «κλειδί» σε κάθε περίπτωση είναι η συζήτηση με το παιδί για να ξέρει τι μπορεί να συναντήσει μέσα στον παγκόσμιο ιστό καθώς και η οριοθέτηση ως προς τον χρόνο έκθεσής του στις οθόνες, η οποία πρέπει να ξεκινάει από νωρίς.