Η μουσική αναμφίβολα είναι άμεσα συνυφασμένη με την ανθρώπινη ζωή από την εμβρυϊκή κιόλας ηλικία μέσα από το άκουσμα του χτύπου της καρδιάς και της φωνής της μητέρας και τους ήχους που παράγει το σώμα της ή το εξωτερικό της περιβάλλον. Έτσι τα παιδιά κατανοούν τη γλώσσα της μουσικής ενστικτωδώς και έχουν μια φυσική αγάπη για αυτήν, με αποτέλεσμα από πολύ μικρή ηλικία να τα παρατηρούμε να κουνιούνται στο ρυθμό της και να προσπαθούν να συντονιστούν στους ήχους της. Ως εκ τούτου, πολλοί επιστημονικοί κλάδοι έχουν εστιάσει στην επίδραση που μπορεί να ασκήσει η μουσική στον άνθρωπο καθώς επίσης και στις πολλαπλές θεραπευτικές της ιδιότητες, ιδιαιτέρως στην ανάπτυξη των παιδιών.

Ως εκ τούτου ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες μέσω ερευνών, υποστηρίζουν ότι η μουσική είναι απαραίτητη για την φυσιολογική ανάπτυξη των μικρών μας φίλων, με πλέον χαρακτηριστικό το πιο πρόσφατο παράδειγμα από το Πανεπιστήμιο του Vermont, που υπερτονίζει ότι η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου βελτιώνει την προσοχή των παιδιών, και τον συναισθηματικό τους έλεγχο και να μειώσει το άγχος τους. Επιπλέον, συμβάλλει στη διαχείριση του πόνου, επιδρά θετικά σε λειτουργίες του εγκεφάλου και στη μάθηση, στη φυσική δραστηριότητα και στο συντονισμό των κινήσεων, στην παραγωγικότητα και στη δημιουργικότητα, στη χαλάρωση και στον ύπνο, στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων.

Δικαίως λοιπόν η μουσική στην παγκόσμια βιβλιογραφία θεωρείται «μαγική», καθώς μπορεί και φτάνει ταυτόχρονα σε πολλαπλά επίπεδα νευροδιέγερσης του εγκεφάλου. Μία άλλη μελέτη μάλιστα, κατέδειξε ότι τα παιδιά που δυσκολεύονταν στον συγχρονισμό, είχαν επίσης δυσκολία στο να εστιάσουν την προσοχή τους κατά τη διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων. Ωστόσο, όσο βελτιωνόταν η μουσική τους ικανότητα, τόσο βελτιωνόταν και η προσοχή τους.

Αν μπορούσαμε λοιπόν ενδεικτικά να καταγράψουμε κάποιες από τις βασικότερες ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής, θα λέγαμε ότι διεγείρει τον εγκέφαλο και συγκεκριμένα περιοχές που σχετίζονται με τη μάθηση, τα μαθηματικά, τη συναισθηματική νοημοσύνη και βελτιώνει τη μνήμη αλλά και την εστίαση της προσοχής. Επιπροσθέτως η επαφή με τη μουσική ενισχύει και καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, ενεργοποιώντας τη φαντασία και συμβάλλει στην καλή ψυχική υγεία του παιδιού. Ακόμα, μέσα από αυτήν, καλλιεργούνται οι γλωσσικές, μαθηματικές και φυσικές ικανότητες του παιδιού και μέσω των μουσικοκινητικών δραστηριοτήτων, η λεπτή και αδρή κινητικότητα. Τέλος καθοριστικός είναι ο ρόλος της στην καλλιέργεια της κοινωνικότητας, την προώθηση της συνεργασίας, της υπομονής και επιμονής και στην αύξηση της αυτοπεποίθησης, της πειθαρχίας και της υπευθυνότητας του παιδιού, παρέχοντας στέρεες βάσεις για ολόκληρη τη ζωή του.

Συνεπώς, τα οφέλη της μουσικής παιδείας δεν περιορίζονται μόνο στο παρόν, αλλά συνοδεύουν κάθε τομέα και κάθε στάδιο σε όλη τη διάρκεια ζωής και εξέλιξης των ανθρώπων.