Το παγκόσμιο λογότυπο που χρησιμοποιήθηκε για δεκαετίες για τα άτομα με αναπηρία, με ένα πρόσωπο καθηλωμένο σε αναπηρικό αμαξίδιο δημιούργησε μία συγκεκριμένη άποψη στον πληθυσμό για τις δυνατότητες των ατόμων αυτών.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στα Γιάννενα από την Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης παρουσιάστηκε το λογότυπο που χρησιμοποιείται πλέον από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα άτομα με αναπηρίες.
Ένα λογότυπο που φανερώνει τις δυνατότητες που έχουν πλέον οι ασθενείς να αναπτύσσουν τις κινητικές και άλλες δεξιότητες, μακριά από την έννοια της καθήλωσης στο αμαξίδιο.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κακώσεων του νωτιαίου μυελού από το τμήμα μελέτης της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και αφορούσε στις κακώσεις, αλλά και στην πρόληψή τους.
Όπως σημείωσε ο Γιάννης Διονυσιώτης, ιατρός φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, η απειλή που θεωρούνταν πριν από χρόνια για κάθε οικογένεια η παρουσία ενός ανάπηρου ατόμου στο σπίτι, μπορεί πλέον να αποτελέσει μία ευκαιρία για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του, βελτιώνοντας την καθημερινότητά του.
Η κατάσταση ενός ασθενούς όπως είπε με κακώσεις στο νωτιαίο μυελό είναι αποτρέψιμη, δίνοντας βάση σε βασικούς κανόνες πρόληψης, για απλές κινήσεις της καθημερινότητας ή λανθασμένες επιλογές που σε ένα δευτερόλεπτο αλλάζουν τη ζωή οικογενειών.
Η δεύτερη ομιλία έγινε από την Γιολάντα Ζήκα, που μίλησε για το ρόλο των νοσηλευτών στην εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής και καθημερινότητας των ασθενών.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Π. Κολόκας, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Στ. Τσιάρα και ο Δημ. Αργυρός από το Νομαρχιακό Σωματείο ΑμεΑ Ιωαννίνων.